Понеделник 23, Ноември 2020г.

Гайда свири и нарежда

Когато доброто ражда добро и става енергизиращо звучно и пъстро.
Нашите първокласници днес имаха пряк досег с вида и със звучността на българската гайда, представена им майсторски от техния пораснал съученик Теодор. Част от децата поиграха и хорце. Мелодията на гайдата озвучи не само стаите на първокласниците, а и училищните коридори по време на двете ни музикални междучасия. Малките ученици обградиха гайдаря, слушаха с интерес, аплодираха бурно и искаха още-още. Всички имаха огромно желание и да видят, и да пипнат и да чуят гайдата и то в ръцете на някого, когото познават.
Теодор сподели, че се занимава със свирене на гайда вече две години под ръководството и в школата на Филип Филипов. Интересът му към този музикален инструмент и отличният му напредък в гайдарството имат и свои родови корени – в рода му има кавалджии, защо не и гайдар – имат и своя вътрешна лична дълбока мотивация. Във вчерашния ден той посвири пред съучениците си и на кавал и на пищялка и им разказа за устройството, за приликите и разликите между тези два народни музикални инструменти. Иска да свири навън на открито, сред природата, защото казва – там звученето и възприятието са други.
Сред съучениците си Теодор вече има не само почитатели, а и последователи. Още две момчета от училището ни, на различна възраст, вече се учат да свирят на гайда, повлияни както от изпълненията на съученика си, така и от неговите познания не само за духовите народни инструменти, а и за род, родина, история, славно минало. Да им мпожелаем да съхранят желанието си, да развият и усъвършенстват уменията и таланта си, за да изразяват себе си по уникален начин - чрез езика на музиката, българската народната.

Сподели: