Неделя 24, Септември 2023г.

6 май - Денят на храбростта и празник на Българската армия          

В началото на изпъстрения с цвят и светлина месец май нашата училищна общност продължава активно да отбелязва в електронна среда празничните дни в календара с разнообразни дистанционни дейности.
За утрешния 6-ти май, още от днес започна, а и утре ще продължи, представянето в учебните групи за обучение от разстояние на многообразие от материали в сферите на изкуството – музика, литература, изобразително изкуство; на дигиталните технологии – презентации, виртуални посещения на музеи, галерии; на визуалното представяне – кратки филми, видео-клипове, посветени на Гергьовден, Ден на храбростта и Празник на Българската армия.
За учениците от начален етап на основна образователна степен в ОУ „Любен Каравелов“ – Хасково – електронно-дистанционни дейности:
• в празничния ден на 6-май в учебните групи за обучение от разстояние в електронна среда ще бъде представен материал за празника във вид на песни, стихотворения, презентации, видео клипове.
• учениците от I и II клас ще се включат в онлайн състезание за най-добър четец на стихотворението „На Гергьовден“ от Ран Босилек;
• за по-големите им съученици ще бъде предложена възможността да проявят своите творчески заложби и умения в моделиране с пластилин или в рисуване на гергьовденско агънце.
За учениците от прогимназиален етап на основна образователна степен в ОУ „Любен Каравелов“ – Хасково – електронно-дистанционни дейности, предложени в учебните групи за обучение от разстояние в електронна среда:
• виртуална разходка в Национален военно-исторически музей София;
• виртуално запознаване с най-малкия гвардеец на България – Никола;
• виртуално наблюдение на гвардейски парад с участието на духови военни оркестри;
• представяне на презентации, изработени от участници в училищните клубове за извънкласни дейности „Родолюбие“ и „Аз в дигиталния свят”;
• представяне на други разнообразни презентации, посветени на празника;
• за най-големите ученици – възможност да изразят своята представа за празника чрез сътворена от тях рисунка.
На Вашето внимание представяме презентации, изработени от наши ученици и представени на техните съученици по повод 6-ти май – Гергьовден, Ден на храбростта и Празник на българската армия.
Активната и много ангажирана с идеята за представяне на вижданията си за майските празници Евелина от V клас представя пред нас своята презентация „6-ти Май – Ден на Храбростта и Празник на Българската Армия”. Евелина е възпитаник на г-жа Радослава Соколова в училищния клуб за извънкласна дейност „Аз в дигиталния свят” и се включва в училищните майските празници вече с втора своя презентация, която можете да видите тук. Още един петокласник - участник в клуба – Васил – е представил отлично своето виждане за друг един празник през месец май, чрез мултимедийна презентация, която ще бъде представена пред училищната общност в съответния празничен ден, разбира се ще бъде споделена и тук, за да може всички Вие да я видите.
По инициатива на г-жа Албена Ройдева, ръководител на изключително активния в извънкласните дейности училищен клуб „Родолюбие”, днес, дистанционно, пред аудиторията на учениците от V-VII клас, бяха представени презентации – също дело на наши ученици-участници в клуба. Възпитаниците на г-жа Ройдева се представиха отлично в конкурса „Капитан Петко Войвода - революционер и мъченик за нова България“, организиран в края на 2019 г. от Тракийско дружество „Георги Сапунаров“, гр. Хасково. Конкурсът бе посветен на 175 годишнината от рождението на славния Войвода, а материалите за неговите живот и дело са издирвани от учениците повече от година. За своите родолюбие, старание и активност седмокласниците Антон Христов, Ивайло Динев и Йоан Божиков и петокласникът Теодор Тенев получават заслужени награди – книги с автографи от авторите им и плакети. Наградите са връчени през декември 2019 г. от председателя на Тракийското дружество г-н Кирил Сарджев. Ръководителят на Родолюбците, г-жа Ройдева, сподели защо точно за 6-ти май реши да представи пред училищната общност наградените презентации: „В навечерието на 6 май, Гергьовден – един от най-големите празници в народния календар, отбелязван в чест на Свети Георги Победоносец и като Ден на храбростта и Празник на Българската армия, мисля, че е добре да ви представя работата на тези ученици, които се постараха да запазят паметта за един истински българин, човек, борец, за неговите воля, храброст, стоицизъм, човек, отдал живота си за Свободата. Защото паметта на един народ е важна, за да запази той силата си. А паметта народна е в нашите деца…”
Представяме на Вашето внимание презентациите за легендарния Капитан Петко Войвода в Деня на Храбростта:
Презентацията на Антон може да видите тук.
Презентацията на Ивайло може да видите тук.
Презентацията на Йоан може да видите тук.
Палитрата от майски празници в нашето училище продължава да се допълва. Предстоят нови дейности, посветени на 9 май, на 24 май. Очаквайте и нова информация за тях.


ЧЕСТИТ ДА Е 6-ТИ МАЙ!

Сподели: